Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Μεγγομετρο με μανιατο

Το μέγγερ (Megger) ως όργανο ελέγχου ηλεκτρικής μόνωσης

Μέγγερ 

Το Μέγγερ είναι ένα ηλεκτρικό εργαλείο που χρησιμοποιείτε για το έλεγχο της μόνωσης των διάφορων υλικών και εξαρτημάτων ή εγκαταστάσεων .

Στην πραγματικότητα μετράει την αντίσταση του υπό εξέταση στοιχείου ή κυκλώματος, σε κλίμακα μέγα ωμ (εκατομμύρια ωμ).

Για να το επιτύχει αυτό έχει εσωτερική γεννήτρια συνεχούς τάσης. Το συγκεκριμένο της φωτογραφίας έχει γεννήτρια 500 volts αλλά με πολύ μικρό, ακίνδυνο ρεύμα, το οποίο επιτυγχάνεται γυρνώντας με σταθερή καθορισμένη ταχύτητα την μανιβέλα .



Υπάρχουν μέγγερ και με μεγαλύτερες τάσεις γεννήτριας αλλά τα 500 volts είναι αποδεκτά και αρκετά για τις περισσότερες εφαρμογές στις εσωτερικές ηλεκτρικές εγκαταστάσεις.

Το όργανο έχει δυο τελείες στο 1 και στα 100 μέγα ωμ.
Μέτρηση χαμηλότερη από την πρώτη τελεία σημαίνει κακή μόνωση
Μέτρηση μεγαλύτερη από την δεύτερη τελεία σημαίνει καλή μόνωση .
Ενδιάμεση ένδειξη σημαίνει ότι υπάρχει αμφιβολία για την ποιότητα της μόνωσης αν και γενικά θεωρείται αποδεκτή.

Η βελόνα του μέγγερ σε κατάσταση ηρεμίας είναι στην μέση 
Η κυριότερη χρήση του οργάνου είναι για τον έλεγχο της μόνωσης των μοτέρ.
Βάζοντας τον μαύρο ακροδέκτη στην γη, στον ακροδέκτη γείωσης του μοτέρ ή στο σώμα του και τον κόκκινο ακροδέκτη εναλλάξ στα τρία τυλίγματα (τα τρία πηνία) ενός π.χ. τριφασικού μοτέρ, βλέπουμε την ποιότητα της μόνωσης.

Μπορούμε βέβαια να μετρήσουμε γενικά την αντίσταση μόνωσης οποιουδήποτε ηλεκτρικού εξαρτήματος όπως π.χ. ενός πολυπολικού καλωδίου που μεταξύ των αγωγών του πρέπει να είναι πολύ μεγάλη για να θεωρηθεί άπειρη και επομένως καλή.
Σε όλες τις περιπτώσεις για να πραγματοποιηθεί μέτρηση χωρίς να υπάρχει κίνδυνος για το υπόλοιπο και ίσως ευαίσθητο στα 500 volt κύκλωμα, τα άκρα πρέπει να είναι στον αέρα ή καλά μονωμένα και από τα δυο ή περισσότερα άκρα τους.

Τα απλά πολύμετρα στην λειτουργία τους ως ωμόμετρα έχουν πηγή χαμηλής τάσης προερχόμενη από μπαταρία, συνήθως μέχρι 9 volts, γι' αυτό και δεν μπορούν να δείξουν αν μια μόνωση στα κανονικά volts λειτουργίας είναι αποδεκτή. Η αντίσταση μόνωσης δεν ακολουθεί τον νόμο του ωμ.
Ως ιδανική μόνωση θεωρείτε, και είναι, η άπειρη αντίσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Gadgets

Chinese Gadget Wholesale